Rubriky
O ledvinách

Dieta při hemodialýze

Ať už skončíte na dialýze po předchozím léčení s ledvinami, nebo do toho spadnete po hlavě, znamená to naprosté překopání vašeho života. Ve všech ohledech. Kromě toho, že musíte několikrát týdně do dialyzačního centra, každý den nastává otázka, co budete jíst a pít. Dietní opatření jsou při dialýze totiž velmi důležitou součástí celého léčebného režimu. Nesprávným jídelníčkem si můžete přivodit další nepříjemné potíže a naopak, dodržením konkrétních opatření se uleví vašemu tělu.

Co tedy obnáší dieta při dialýze?

Ledviny se již dopracovaly do posledního stadia selhání. Nejsou schopny zpracovat odpadní látky vzniklé metabolismem a hromadí se v těle. V predialyzační fázi je nejdůležitější omezit příjem bílkovin, protože nadměrný příjem poškozuje nefrony, v těle se hromadí kreatinin a kyselina močová. Rozum by napovídal, že je důležité příjem bílkovin ještě více omezit, jenže není tomu tak. Při dialýze totiž dochází kromě filtrace škodlivin také k filtraci aminokyselin a tím snadno dochází k podvýživě pacienta. Zatímco při CKD je doporučený denní příjem bílkovin 0,6 – 0,8 g/kg hmotnosti, s dialýzou se zvyšuje až na 1,2 g/kg. Teď nastává čas na pořádný steak! A taky vejce, tvaroh, luštěniny, zkrátka vše, co jste si doposud museli odpírat.

Bohužel, má to háček: fosfor

Bylo by to příliš snadné, pokud by stačilo dát si k obědu o plátek masa navíc. Na scéně se totiž objevují fosfáty, které jsou obsaženy v každé buňce našeho těla a které jsou obsaženy právě i v potravinách bohatých na bílkoviny (a teď nemám na mysli škodlivá éčka). Fosfáty jsou důležité pro zdravé kosti a zuby, podílí se na metabolismu, výrobě energie a využití vitamínů B. Špatně fungující ledviny však nedokáží fosfáty zcela z těla vyloučit a dochází k jejich hromadění v těle. Což znamená, že přebytečný fosfor se váže s vápníkem a dochází tak k měknutí kostí, nebo se tyto vápenaté sloučeniny usazují v cévách a zvyšuje se riziko kardiovaskulárních chorob. Méně závažným důsledkem je svědění kůže.

Ačkoliv dochází při dialýze k vyplavení fosfátů z těla, mezi jednotlivými procedurami se jejich hladina opět rychle zvyšuje. Doporučuje se jíst potraviny s vyšším obsahem fosfátů před dialýzou. V předchozím odstavci jsem zmiňovala, že fosfáty jsou obsaženy v potravinách s bílkovinami. Jsou však také přítomny i v jiných potravinách, a to přirozeně, ale i uměle (ano, tady je už řeč o éčkách). Je nutné zachovat rovnováhu mezi přijatými bílkovinami a omezením fosfátů, proto jsou některá jídla vhodnější než jiná. Např. fosfáty z rostlinných zdrojů nejsou tak nebezpečné jako fosfáty ze zdrojů živočišných. A na které potraviny je třeba si dávat pozor?

  • tvrdé a tavené sýry; nahradíme měkkými sýry typu gervais, nebo tvarohem, u sýrů je určitě menší zlo tvrdý sýr než tavený (ten bychom neměli jíst vůbec)
  • uzeniny; raději konzumujeme čisté maso
  • ryby s kostmi (nejčastěji konzervované); volíme variantu bez kostí a kůže nebo čerstvé
  • vaječný žloutek
  • kakao, čokoláda, pozor i na cukrovinky s čokoládovou náplní nebo polevou, když už jíst sladké, tak spíše gumové bonbony, dropsy, atd.
  • ořechy, semínka, pozor na pečivo sypané semínky, loupáky, pečivo s ořechovou nebo makovou náplní
  • smetanová zmrzlina; lepší jsou ovocné sorbety
  • limonády s kyselinou fosforečnou, nejčastěji ji obsahují colové nápoje
  • instantní potraviny, kořenící směsi, kypřicí prášek do pečiva s fosfáty (na ten si musíme dávat pozor u kupovaných sušenek a oplatek)

Když jsou hladiny fosfátů i přes dietní opatření stále vyšší než je normová hodnota, nastupují léky. V první fázi jsou to jednoduché anorganické sloučeniny, o kterých se učíme již na základní škole – soda a vápenec. Pokud tyto nestačí, začíná pacient brát komplexnější vazače fosforu (např. Renvelu).

Draslík

Draslík je pro naše tělo také velmi důležitým minerálem, který se podílí na svalových kontrakcích, řídí hladinu elektrolytů v těle a přenos nervových vzruchů. Závisí na něm fungování všech orgánů v těle včetně srdce. A stejně jako je to s fosfáty, nefunkční ledviny nedokáží vyloučit z těla všechen přebytečný draslík. Na rozdíl od fosfátů může být příliš vysoká hladina draslíku v těle velmi nebezpečná až smrtelná, protože dochází k nepravidelnému srdečnímu rytmu. Méně závažné příčiny jsou slabost, nevolnost, brnění končetin.

Nejvíce draslíku obsahují sušené plody, ať už ovoce, zelenina, nebo houby. Když usušíme už tak potravinu bohatou na draslík, je to přímo draslíková nálož, proto se doporučuje sušené plody vyřadit úplně. Z čerstvých potravin je třeba dát si pozor na následující potraviny:

  • avokádo, banány, hrozny, kiwi, mango, meloun, meruňky, nektarinky, pomeranč (včetně pomerančového džusu)
  • brambory, brokolice, hrách, kedlubny, listová zelenina, rajčata, růžičková kapusta, sušené fazole, syrová mrkev
  • mandle
  • celozrnné obiloviny
  • sušené mléko
  • čokoláda, ořechny, semínka

Výhodou je, že draslík lze částečně z jídla odstranit buď máčením ve vodě (vodu pak slijeme), nebo vařením. Proto je vhodnější ovoce a zeleninu tepelně upravovat, nebo konzumovat konzervovanou. Také hlubokým mražením dochází ke snížení jeho množství.

Pitný režim

Pro mnohé opatření nejtvrdší. Omezení příjmu tekutin. Obecně platí, že při dialýze člověk může přijmout tekutin o půl litru více, než vymočí. Proto je nutné si pečlivě hlídat, kolik tekutin do sebe dostanu. A není to jen o tom, kolik vypijete. Počítá se každá kapka, proto se do denní příjmu počítají polévky i omáčky, voda obsažená v ovoci a zelenině. Nastává doba žízně a pravidelného měření. Voda se hromadí v těle a může tak způsobovat otoky, nebo se usazovat na plicích a srdci. Při dialýze sice lze hodně vody z těla odčerpat, má to však své limity dané poklesem tlaku, křečemi a slabostí. Maximální množství odčerpané vody během dialýzy bývá 3 – 3,5 litru.

Co mám tedy jíst?

Když si člověk přečte nebo vyslechne, co všechno může a nemůže jíst, může ho v první fázi napadnout, že vlastně nemůže nic. Není však třeba klesat na mysli. Lékař nebo nutriční terapeut na dialýze ochotně poradí s jídelníčkem. Každý pacient má jiné výsledky a tak nemusí mít nutně zakázané všechny výše uvedené potraviny. Záleží také na množství. Mnohem lepší je v rámci psychické pohody si občas dopřát oblíbené jídlo nebo nápoj, než se mučit myšlenkami na to, že nesmím zobnout ani sousto. Součástí docházky do dialyzačního centra jsou pravidelné měsíční odběry, takže pacienti jsou opravdu pod bedlivým dohledem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *